Recept på snabb janssons frestelse
A nu e påsken slut, o ja ha inte lagat nån påskmat i helgen, då ja jobbat sen i torsdags! Men idag så ringer min son, han e hos Becca o de ska på kalas o fira hennes farmor eller ormor som fyller 70 år! Men iaf han ringer o vill ha janssons frestelse, ägghalvor o prinskorv när de kommer hem! Jag stod o skulle åka te min faster, o hade ingen lust med o ställa mig o göra en janssons. Men givetvis ska vi äta påskmat o de vill de. Så efter besöket hos faster så åkte ja te ica med en lite ide i huve (a de händer att ja tänker)...
Här e resultatet:
Mini frestelse som dessutom går snabbt i ugnen! De e sånna där mini formar, tror man räknar 1 form per person!
De här går åt:.
Smöra alla formar
1 större potatis per form
1 lök
Kaviar
Grädde
Anjovis + 1 tsk sillspad per form
Ströbrö (jag använder glutenfri)
Gör så här:
Skala potatisen o riv den på ett rivjärn på den grövsta sidan, hacka löken fint, jag har tagir två anjovisbitar per form o skurit dom i tre delar var, alltså blir de 6 små bitar per form. Lägg riven potatis i formen te hälften ungefär, lägg på lök, anjovisbitarna o spritsa över kaviar, häll på 1 tsk sillspad i formen o häll på grädde tills de i formen att de finns grädde i den. Lägg med riven potatis över, o strö på ströbrö!
Ställ i ugnen på 200grader i ca 25 minuter eller te de ser klart ut!! Står den för länge så kommer potatisen bli en enda kaka typ. De går fort eftersom potatisen e i så små bitar, men de e ju samtidigt viktigt att gratängen får "gegga" ihop sig lite för smakens skull. Ja ha placera alla småformer i en stor fom för att de ska vara enkelt att ställa in o ta ut ur ugnen!
De här smakar som vanlig janssons, fast med väldigt lite tuggmotstånd. O även om du inte har bråttom så e de fint att duka upp en miniform på tallriken.
Hoppas de smakar :)
Kram Rasmpus